Fare ilaçlama. Fare omurgalı ve memeli bir kemirgendir. Kemirgen olması, elastik vücut yapısına sahip olması nedeniyle istediği yere kolaylıkla girebilmekte ve bulundukları yerlerdeki eşyaları, yiyecekleri de kolaylıkla tüketebilmektedirler. Farelerden kurtulmak için, sağlık sorunlarına engel olunması için ve maddi kayıpların önüne geçilebilmesi için oldukça önemlidir ve asla ihmal edilmemelidir. Biyolojik yapısı farklı olan bu kemirgenler baş kısmında 2 adet göz, 2 adet kulak ve kemirici dişlerden oluşan bir ağız yapısına sahiptir. Bedenlerinin alt kısımlarında 4 adet ayak bulunur ve bu ayakları oldukça kuvvetlidir. Bu sayede her yere istedikleri gibi ulaşabilen farelerden kurtulmak da zorlaşır. Bazı türlerinde ise, ön 2 ayak kısa, arka 2 ayak ise oldukça uzundur. Bu kemirgenlerin koku alma yetenekleri de oldukça gelişmiş olduğundan yiyeceklerin yerini çok rahat bulabilmektedirler. Kendilerine gelebilecek tehlikeleri de kolaylıkla fark edebilen bu kemirgenler ancak fare ilaçlama ile yok edilebilir.
Fareler bulundukları ortama ve türlerine bağlı olarak hem etçil hem de otçul beslenebilen canlılardır. Ev faresi evdeki her türlü gıdaları tüketebilirken, lağım faresi lağımdaki pis sulardan ve akıntılardan beslenebilmektedir. Bu kemirgen türü bazen dışarıdaki gıdaları da yiyebilir. Bir diğer tür olan su faresi suda yaşayan canlılar ile beslenirken tarla faresi de ekinlerin yumrularını ve köklerini kemirerek beslenir. Her türü farklı şekilde besin ihtiyaçlarını karşılarken bizlere de maddi kayıplar verirler. Ve temiz olmayan yerlerden evlerimize ya da iş yerlerimize gelerek, yiyeceklerin üzerlerinde bıraktıkları salya, dışkı, kıllarla ciddi sağlık sorunlarına sebep olurlar. Bu nedenle büyük önem taşımaktadır. İnsanların hayati risk taşırken farelerden kurtulmak şarttır.
Bazı fareler çok aç kaldıklarında insanlar uyudukları zamanlarda sinsice insanlara yaklaşıp kişilerin kulak, burun, ağız ve parmak gibi ince dokulu yerlerini kemirerek yiyebilmektedirler. Bu kemirgenlerin tükürük bezleri narkoz etkisinde olduğundan kemirdikleri zamanlarda insanlar tarafından fark edilmezler. Fark edildikleri zamanlarda ise, muhakkak doktor kontrolünde tedavi edilmeli ve bulundukları alanlar fare ilaçlama şirketleri tarafından yardım alınarak temizletilmelidir.
Bazı türler doğal ortamda bulunurken bazıları da evlerimiz de bile görülebilmektedirler. Yuvalarına kış aylarında su dolan bu kemirgenler duvar deliklerinden, açık kapı pencerelerden, lağım su borularından, çatı katlarından, kömürlük ve depolardan evlerimize kolaylıkla girebilirler. Elastik vücut yapıları olduğundan başlrının sığabileceği en dar yerlerden bile kolaylıkla geçebilirler. Yaşam alanımızda olduklarından daha da ciddi zararlar verebilmekte olan farelerden kurtulmak şarttır ve fare ilaçlaması için firmalar ile muhakkak irtibat kurularak bu konuda gereken destekler alınmalıdır. Aksi halde bulaştırabilecekleri virüsler birçok ciddi hastalığa neden olacak ya da mermer gibi en sert cisimleri bile kemirebildikleri için ciddi maddi kayıplar oluşturacaklardır.
Fareler yalnız yaşamayı sevmediklerinde ev ortamında, çatı katlarında, lağımlarda, tarlalarda, suda ve gıda maddesinin olduğu her yerde toplu halde bu kemirgenlere rastlamak mümkündür. Görüldükleri ya da fark edildikleri durumlarda fare ilaçlamayaptırılmalıdır. Bıraktıkları dışkılar yolu ile ya da özellikle geceleri mutfaklarda yiyecek arayışındayken çıkardıkları tıkırtılarla kendilerini ele veren bu kemirgenler muhakkak yok edilmelidir.
Besine ulaşmak için çok sert olan betonları ve mermerleri dahi kemirir. Bu kemirme esnasında dişleri aşınır fakat bu dişler kendini tekrar yeniler. Bu özelliği ile evlerimizde ya da iş yerlerimizde gördüğümüz fareler de eşyalarımıza zarar verebilir. ilaçlama ile bu sorunlara çözüm olunabilmektedir. Genellikle toprağın derinliğine kadar inerek, yuvasını buraya yapar ve kışın beslenebilmek adına bu yuvasına sürekli besin depo eder. Bir kanguru faresi yuvasına yaklaşık olarak 50kg erzak toplayabilmektedir. Fareler memeli hayvanlar arasında en çok üreyen ve çoğalan canlılardır. Tüm memeli hayvanlarda olduğu gibi canlı yavru doğurarak üremesini gerçekleştirmektedir. Doğurduğu yavrularını belli bir süre kendi sütü ile besler, bu yavrular büyüdüklerinde ise dışardan kendi başlarına beslenmeye başlarlar. Bu kemirgenler yaklaşık olarak yılda 8 - 10 defa yavru her üremede 6-10 canlı doğurabilmektedir. Sayılarının çoğalmalarına ve buna bağlı olarak daha fazla sorun yaratmalarına izin verilmeden farelerden kurtulmak gerekemektedir. Profesyonel bir fare ilaçlama firması ile görüşerek gereken yardımı almanız durumunda kısa sürede sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Bu haşereler insanın hem besinine zarar verir hem de insanlara birçok ciddi hastalık bulaştırır. Bu bakımdan insanların bulunduğu alanlarda bu kemirgenlerden herhangi bir türü varsa mutlaka ilaçlanması gerekir. Aksi takdirde oldukça tehlikeli hale gelebilecektir.
Bu haşereler insanın hem besinine zarar verir hem de insanlara birçok ciddi hastalık bulaştırır. Bu bakımdan insanların bulunduğu alanlarda bu kemirgenlerden herhangi bir türü varsa mutlaka ilaçlanması gerekir. Aksi takdirde oldukça tehlikeli hale gelebilecektir. Farelerden insana bulaşan en önemli hastalıklar şunlardır. Verem, lyme, kuduz, şap hastalığı, Veba hastalığı, salmonella, parazit hastalıkları, listoriosis, sodoko, Tifüs, bağırsak hastalıkları, humma, grip
İnsanlar için ciddi hayati tehlike demek olduklarından bu hayvanlar ile mücadele ihmal edilmemeli ve bunun için mutlaka profesyonel ilaçlama şirketleri ile irtibat kurulmalıdır. Bireysel olarak alınacak fare kapanları ya da fare yemleri, zehirleri sizlere ancak geçici sonuçlar verecektir. Hem büyük uğraş hem de büyük zaman kayıplarından ibaret olan bu yöntemler yerine uzman ekiplerin alanlara ve türlerine göre uyguladıkları tekniklerden yararlanılmalıdır. Farelerden kurtulmak için genellikle sıvı ilaçlama uygulanmaktadır. Kapalı alanlarda da gerçekleştirilebilen bu ilaçlama öncesinde ilaçların insanlarla temas etmememsi adına alınması gereken bazı ufak tedbirler vardır. Aksi halde etkisi oldukça kuvvetli olan bu ilaçların temasları ardından ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Varsa açıkta kalmış gıdaların ağızları kapatılarak saklanması, yine varsa çocukların oyuncaklarının kaldırılması bu ilaçlama öncesinde alınması gereken önlemlerdendir. Ayrıca ilaçlama sırasında da ortamda maskeli fare ilaçlama personellerinin dışından herhangi bir kimse veya evcil hayvan bulundurulması oldukça tehlikeli olabilir. 2 saat kadar kapalı kalacak alan yarım saat havalandırılarak kullanılabilir. Uygulamanın ardından mutfak gereçleri sudan geçirilirse sonuçlar daha sağlıklı olacaktır.
Sadece farelerden kurtulmak için geliştirilen bir diğer yöntemde istasyon yöntemidir. Bu yöntem fabrika, bahçe, bodrum gibi büyük mekanlarda ilacın rüzgar, yağmur ya da kedi, köpek gibi hayvanların verebilecekleri zararlara engel olunmak amacıyla içinde mum bloklar bulunan bir aparttın kuytu köşelere bırakılarak gerçekleştirilir. alanın büyüklüğüne ve farenin alandaki yoğunluğuna bağlı olarak kaç adet konulacağı belirlenir. Fare kemirgeni bu ilacı yemesinin ardından içtiği su yolula zehrin kanı karışması sonucunda ölür. Koku yapmadığı ve kutunun içinde ölmediği için oldukça zahmetsiz bir işlemdir. Ayrıca bu işlem evlerde uygulanıyorsa, varsa çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere konulması oldukça önemlidir. Her tür fare ilaçlama yöntemi için aldığınız hizmetleri veren firmalar muhakkak Sağlık Bakanlığı onaylı olarak çalışmalıdır. Çünkü her bir yöntemin alınacak sonuçların sağlıklı ve kesin olması açısından doğru uygulanması gerekmektedir.
FINDIK FARESİ (Ev faresi) Fındık faresi diğer adıyla ev faresi insanların yaşam alanlarında bulunur. Diğer türlerine göre oldukça ufaktır ve boyu yaklaşık 10 mm kadardır. Evlerin çatı ve bodrum katlarında hatta bazen içlerine yuva yapar ve buralarda yaşarlar. Ev faresi besin ihtiyacını evde bulunan her tür yiyecekle giderebildiği için yaz, kış mevsimler fark etmeden evlerimizde rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilmektedirler.Ayrıca evdeki eşyaları da kemirebildiği için eşyaları zamanla kullanılmaz hale getirir. Bu tür, insanlara birçok hastalık ve mikrop bulaştırabildiği için bir an önce önlem alınması şarttır.
TARLA FARESİ Bu çeşit, isminden de anlaşıldığı gibi tarlalarda yaşayan ve buralardaki meyve, sebze ve ekinlerin köklerini kemirerek beslenen bir türdür. Genel olarak boyları 16 cm kadardır. Tarlalarda ekinlerin kurumasına sebep olan verimi azaltan ve çiftçilerin de sağlıksız ortamlarda çalışmasına sebep olan tarla faresinden kurtulmak şarttır ve bu doğrultuda fare ilaçlama firmaları ile görüşülmelidir.Yılda 6 - 8 defa, her defasında da 6 - 10 adet yavru bırakabilen tarla faresi ile mücadele için asla geç kalınmamalıdır.
KÖR FARE Gözleri deri altına çekilmiş bir vaziyettedir. Yani dışarı ile bağlantısı yoktur ve bu ismi de bu görüntüsünden dolayı almıştır. Bu tür sürekli toprak altında yaşar ve gündüzler kazdığı toprak altında pasif olarak dinlenir. Zaten kör farenin derisi çok incedir ve üzerinde tüy yapısı çok azdır. Bu bakımdan güneşe çıkamaz ve beslenmesini de gece yapmak durumundadır. Tarladaki her türlü bitkisel maddeleri yiyebilen bu kemirgen, tarlada gezinirken birçok yerde delikler açarlar ve buraları kullanılmaz hale getirir. Bu bakımdan ekinler arasında kör fare var ise bu alanlara mutlaka ilaçlama gerekmektedir. İlaçlama şirketimizden bilgi ve yardım alabilmeniz mümkündür.
KANGURU FARESİ Arka ayakları çok uzun, ön ayakları da çok kısa olan ve arka ayakları ile zıplayarak hareket eder kanguru faresi yapı olarak kanguruya benzediğnden bu ismi almıştır. Kulakları tıpkı tavşan gibi uzundur. Genellikle geceleri aktif olup besin ihtiyacını bu saatlerde giderir. Kanguru faresi evlere kadar gelmez. Bağ, bahçelerden meyve sebzeleri kendi yuvasına taşır. Bir kanguru faresi yuvasında yaklaşık olarak 50kg erzak bulunur.
LAĞIM (KEME) FARESİ Yaklaşık olarak 30 cm kadar olan lağım faresi kendi türleri arasında en büyük olanıdır. Beslenmesini genellikle pis lağım sularından yapan lağım faresi bazen kanalizasyon borularından insanların yaşam alanlarına girebilmektedir. Bu alanlarda aldıkları mikropları insanlara besinlerine bıraktıkları salya, dışkılarla bıraktıklarından ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmekte olan lağım faresinden kurtulmak şarttır. Bazı durumlarda insanları da kemirebilen lağım faresi yılda 4- 5 defa ürer ve yavrular. Her yavrulamada ise, 6 - 8 kadar yavru doğurur. Kolay kolay yok edilemeyen lağım faresi ile mücadele etmek çok zordur. Bunun için mutlaka fare ilaçlama şirketlerinden profesyonel destek alınmalıdır.
ÇATI FARESİ Çatı faresi adından da anlaşıldığı gibi evlerin çatı ve bodrumunda yaşayan bir türdür. Genel olarak 20-25 cm boyunda olan bu kemirgen ev faresinden büyük fakat lağım faresinden de küçüktür. Çatı faresinin ayakları çok sağlam ve tırnakları çok güçlüdür ve bu sayede çok yüksek yerlere kadar tırmanabilmektedir. Bireysel olarak çatı faresi ile mücadele bu nedenle imkansızdır. Çünkü tehlikeleri fark ettikleri anlarda kolaylıkla istedikleri yerlere çıkabilir ve saklanabilirler. Bu nedenle profesyonelfare ilaçlama firmaları ile iletişim sağlanmalıdır. İyi beslendiği zaman ve uygun bir yaşam koşuluna ulaştığında 4 - 5 defa ürer ve her üremede 6 - 8 kadar yavru doğurur.